Angkor Wat? - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Lianne Ven - WaarBenJij.nu Angkor Wat? - Reisverslag uit Phnom-Penh, Cambodja van Lianne Ven - WaarBenJij.nu

Angkor Wat?

Door: Lianne

Blijf op de hoogte en volg Lianne

01 Juni 2009 | Cambodja, Phnom-Penh

Ik kan niet alles in mijn verhalen vertellen want ik maak elke dag enorm veel nieuwe en indrukwekkende dingen mee maar de belangrijkste vertel ik hieronder weer.

Inmiddels heb ik mijn pinpas en ga ik morgen alweer naar Vietnam. Alles is welgeteld 1 dag perfect geweest want twee dagen nadat ik mijn pinpas weer in bezit had heeft mijn telefoon het begeven en stond ook nog eens mijn horloge stil. Hoeveel pech kan een mens in 1 vakantie hebben? .... Niet getreurd want wat ik in Cambodja heb gezien was geweldig!!!

Laos:

De laatste paar dagen in Laos vielen wat tegen. Het uitzicht was wel mooi maar ik ben ondertussen wat verwend met veel prachtige / mooiere uitzichten. Ik heb daar de koffieplantages bezocht en een aantal watervallen. Door dorpjes gereden en ambachten gezien zoals manden vlechten. Het meest opvallende waren de spelende kinderen. Kinderen in Laos (en meerdere landen in Azie) spelen met kattapulten, een wieltje aan een stok of rennen met een stok achter een rollende band aan (net als vroeger). Het meest opvallende 'speelgoed' was een groot vliegend insect van ongeveer 4 cm aan een touwtje gebonden. Deze trekken ze dan achter zich aan en laten ze om zich heen vliegen. Ben blij dat wij dat thuis niet hadden/hebben!

Cambodja

Siem Reap:
Ik ben naar Siem Reap gevlogen (wat ten noorden in Cambodja). En heb daar 2,5 dagen doorgebracht bij de Angkor tempels. Het gebied is erg groot en daar heb je dan ook wel twee tot drie dagen voor nodig. Daarnaast was de zon om 8.00 uur al zo heet dat ik hem vervloekte! De foto's spreken voor zich want het was echt GEWELDIG!!! Sommige trappen waren gewoon niet te bewandelen en moest ik beklimmen en soms was er geen doorkomen aan door alle verkopers maar buiten dat om heb ik me drie dagen prima vermaakt. Misschien lijkt het op de foto's allemaal op elkaar, in het echt vond ik ze allemaal even bijzonder en ENORM. Ook heb ik smiddags nog even lekker gezwommen om de 4de dag alweer verder te gaan naar de hoofdstad.

Phnom Penh:
Ik heb Phnom Penh in een dag gezien. En dat vond ik lang genoeg. De stad is erg druk en het stinkt. Daarnaast lijkt er op elke hoek wel een plaatselijke vuilnisbelt te zijn. Maar ach, dat is een stad en het hoort er ook bij. Er is een plek in de stad waar het brandschoon is: het Royal Palace. De koning woont daar nog steeds en een gedeelte van dit enorme terrein heb ik mogen bezoeken. Er staan prachtige tempels en de zilveren pagoda waarin de vloer bedekt is met zilveren tegels. Er staan grijze stoepa's en dit alles in een prachtig groen geheel. Ook heb ik de Killing Fields bezocht wat iets verder van de stad af ligt. Op deze plek zijn 17.000 mensen vermoord en begraven in 129 massagraven. Op het terrein is een stoepa neergezet waarin ongeveer 9000 schedels liggen ter nagedachtenis. Het is heftig om dit te zien, ook omdat ik veel gelezen heb over de oorlog in Cambodja onder het regime van Pol Pot vanaf 1975. Daarnaast is er in Phnom Penh een school die in die tijd heeft dienst gedaan als de zwaarste gevangenis van Cambodja. De Security Prison 21 (S-21) heeft 4 gebouwen waarin mensen zijn verhongerd, gemarteld en vermoord. De marteltuigen staan opgesteld en er is een enorme fotocollage over de verschrikkelijke dingen die daar zijn gebeurd. Ik moet eerlijk toegeven dat ik een paar keer mijn tranen heb moeten weg slikken. Om hier van even bij te komen heb ik mezelf op een lekkere sorbet getrakteerd. ;)

Algemeen:

In cambodja rijden weer andere 'taxi's' als in de vorige landen: luxe tuc-tuc's met een mooie zitbank met leuningen, motoren van 100cc waarop achterop kan stappen en een soort bakfietsen met de kar aan de voorkant. Leuk om zo elke keer weer verschillen te zien. Daarnaast zijn de wegen in de steden van Cambodja nu wel geasfalteerd maar dat hadden ze net zo goed niet hoeven doen. De kuilen met modder zijn volop aanwezig.

Ik heb een paar dagen geleden een man zijn vrouw zien afslaan en ik moet zeggen dat ik dat beeld maar niet uit mijn hoofd krijg. Ook de zwervende kinderen en gehandicapten mensen (meestal door de oorlog of mijnen) zijn hier in grote getale aanwezig en ook die beelden blijven me achtervolgen. (al denk ik dat dat menselijk is, het is iets wat ik nooit zal vergeten).

De afgelopen dagen heb ik (weer) met Saskia doorgebracht (een nederlandse). Morgen weer alleen verder.

Morgen neem ik de bus naar Vietnam en zal de eerste stad die ik zal bereiken Ho Chi Min City zijn, oftewel Saigon.
Over een paar weken zal ik in Hongkong moeten staan om mama van het vliegveld te halen dus ik heb ook voor vietnam niet zo heel veel tijd meer. ( mam ik heb er nu al zin in!!!)

Iedereen een fijne pinksterweekend gehad?

• 01 Juni 2009 - 11:45

Nana:

Reizigster!
    Dank je voor je lieve bericht!
    Ik geniet zeker volop, maar beetje pijn in mn hart dat het er 'alweer' bijna opzit. Ik weet nog zo goed dat ik nog vijf nachtjes moest slapen voordat ik ging, nu nog maar vijf voordat...
    Nouja, geniet van Vietnam! Voor tips en vragen kun je me altijd faxen natuurlijk!
    Je hebt nog lekker lang te gaan, joeperdepoepppp!
    Liefs Balineesje Nana

• 01 Juni 2009 - 12:36

Dick B:

Hey Lianneke!

Is alweer even geleden dat ik iets van me heb laten horen :(

Zit nu in de laatste week van mijn afstudeerperiode en moet donderdag mijn scriptie inleveren. Heb de afgelopen dagen binnen gezeten terwijl het buiten 23 graden is en zonnig!! Voor jou is dat misschien niet zo speciaal maar hier in Nederland wel, haha.

Ik zie dat jij het echt super naar je zin hebt, maar dat kan ook bijna niet anders. Ik ga snel weer verder want ik heb een deadline te halen! Veel plezier nog!!

Kus Dick

• 01 Juni 2009 - 12:37

Sanne:

Hey Lianne,

Leuk om weer wat te lezen, lijkt me erg mooi daar en logisch dat die beelden je achtervolgen. Ik ben begonnen aan mijn laatste 2 weken Curacao! Gisteren met dolfijnen gezwommen, wat een mooie ervaring was dat! Ik spreek je snel weer!!!

groetjes liefs,
    Sanne

• 01 Juni 2009 - 12:54

Hent:

Hé globetrotter,

Weer een mooi verslag op z'n Lianne's met een hoop structuur. Dat kun je volgens mij niet zeggen van het leven in Cambodja, met die prachtige leuningen op de riksja's. Die Killingfields lijkt me ook mega-indrukwekkend, dus dat ijsje had je wel verdiend.

Ik sluit me bij Dick aan dat ik het deze keer zwaar heb, want ook ik zit aan mijn scriptie binnen, terwijl velen in Landgraaf aan het chillen zijn. Maar heb dit jaar wel mijn master op zak, hopelijk.

Veel plezier in Vietnam en tot mails!

Groeten Hent

• 01 Juni 2009 - 19:19

Ferry Kuijpers:

Hoi Lianne,

Ik heb van je zus deze saite gekregen.
    En ik vind het erg leuk om jou verhalen te lezen.
    Nou ik hoop dat het goed met je gaat.
    En ik hoor en lees het wel,
    DIKKE KUS van Ferry Kuijpers

• 02 Juni 2009 - 08:46

Piet.v.Orsouw:

Hallo Mupke,

Ik heb met verbijstering je verhaal gelezen, en zeker dat verhaal over die gevangenis.
    Dat je dat niet gemakkelijk kwijt zult raken, dat kan ik mij wel voorstellen, maar dat zijn dingen die gebeuren nou altijd als er iemand is die meent dat hij het voor het zeggen heeft en dat ook uit wil dragen ten koste van alles. Zo kun je een s aan den lijve ondervinden hoe goed wij het met z'n allen hebben hier in Nederland.Ik hoop dat het je de verdere reis niet te lang bij blijft, want er is nog zoveel waarvan je kunt genieten.Hou je haaks en verheug je maar op de komst van moeder kloek.
    Vele lieve groeten en een dikke knuffel van Sjannie en Mij

• 02 Juni 2009 - 17:00

Angelica:

Ik lees nu bijna mijn eigen verhaaltje terug over cambodja maar ik moet zeggen dat jij het denk ik toch wel iets mooier omschreven hebt. Het was ook al weer het einde van mijn reis en toen verdween de schrijf lust ook wel een beetje. Ik ben benieuwd wat je van Vietnam vind.. heel veel plezier! xx

• 02 Juni 2009 - 18:14

Koen En Nienke:

He Lianne,

Kei gaaf om je verhaal te lezen. Indrukwekkende foto's van de killing fields en ook hele gave foto's van de Ankor tempel.

Geniet van het laatste gedeelte van je reis samen met jullie mam!!!

x Koen en Nienke

• 08 Juni 2009 - 22:18

Wilma:

hey meid, wat ben ik blij voor je dat alles weer goed gekomen is met de pinpas....was beniewd of het nog goed gekomen was voor je. Helaas was het voor ons vakantie en zit ik al weer helemaal in het werk ritme...maar het was zeker weer een mooie reis om nooit te vergeten!!! Ene, de bbq in Luang Prabang zal ik niet snel vergeten..vooral dat buffelvlees was lekkerrrrrrr whaaaaa

have fun met de rest van je reis ene...take care!