Ik heb weer veel gezien! Het is super! - Reisverslag uit Vāranāsi, India van Lianne Ven - WaarBenJij.nu Ik heb weer veel gezien! Het is super! - Reisverslag uit Vāranāsi, India van Lianne Ven - WaarBenJij.nu

Ik heb weer veel gezien! Het is super!

Door: Lianne

Blijf op de hoogte en volg Lianne

19 Maart 2009 | India, Vāranāsi

Jaja, daar is ze weer. Na het Holi feest moesten ook wij weer verder (moesten = wilden). Dank je wel voor al jullie reacties en mailtjes. Ik vind het super om op de hoogte te blijven (en nee, dat is niet alleen nieuwsgierigheid (een beetje maar), ook belangstelling)

Gefeliciteerd aan alle jarige: Pap, Paul, Stefan, Ome Adrie, Ome Karel, Jeff, Elise (en nou vergeet ik er vast nog een paar)

In dit stukje beschrijf ik de volgende punten. Fijn he z'n index!!
- Algemeen
- Jaipur (windpalace, tulbanden museum, amber palace, observatorium, Tiger Ford)
- Bharatpur (natuurpark)
- Agra (ziek geweest, Taj Mahal, Rode Ford, Baby Taj)
- Varanasi (de grootste badkamer ter wereld)

Algemeen:
Het gaat nu goed met me, ik ben in Agra 1 dag flink ziek geweest maar ben nu weer opgeknapt. Het is bij ons 35 graden in de schaduw maar in de zon dus nog veel meer en het is dan een ramp om die zware tas te moeten dragen terwijl je ook nog eens ziek bent. Maar ach, dat is weer voorbij!

Ik betrap mezelf erop dat ik van bepaalde dingen al niet meer opkijk: de koeien, geiten en honden op straat, starende mensen, (bak)fietsen die torenhoog zijn beladen met de gekste voorwerpen, bedelende mensen, enz. Het is gek dat je in een relatief korte tijd went aan dit straatbeeld. Wat me wel elke keer nog aangrijpt zijn de zwervende kinderen langs de kant van de weg, slapend met hordes vliegen eromheen. Maar ja, ook dit hoort bij dit straatbeeld en het zou niet goed zijn als ik daar aan zou wennen.

Tussen Peter en mij gaat het prima. Het is gezellig om hem erbij te hebben. Ik weet dat het raar is om met iemand op vakantie te gaan die je eigenlijk helemaal niet kent maar ik kan nu zeggen dat ik er geen spijt van heb. We hebben altijd wat te kletsen en te lachen en op deze manier is het in India voor een vrouw een stuk veiliger.

Ik ben een filmster!! Ik wist dat ik leuk was maar ik had niet door dat ik zo beroemd was in India. Ondertussen zijn er al heel wat slaapkamers opgeleukt met een foto van mij (stiekem gemaakt of gevraagd). Gezinnen, vrouwen, groepen jongens, kinderen, jong of oud: het maakt niet uit. Ze willen allemaal met me op de foto. Bij bezienswaardigheden lijkt het soms alsof ik meer aandacht trek dan het gebouw zelf. En ik doe natuurlijk altijd mijn uiterste best.

Jaipur:
We hadden hier onze eerste tegenvaller, na een lange treinreis tussen kakkerlakken waren de eerste vier hostels waar we aanklopten volgeboekt. Bij de vijfde hadden we eindelijk plek. Dan worden die tassen toch best zwaar.
Dit is een drukke stad, de mensen zijn constant in de weer. Deze stad heeft een aantal bijzondere plaatsen zoals het wind paleis. Dit is meer een gevel met veel raampjes waardoor de vrouwen ongezien op straat konden kijken. Het is gek om te zien maar toch vond ik het erg mooi. Ook hebben we een echte tulbanden museum bekeken en is er een tulband bij mij opgedaan (nooit geweten dat zo'n ding uit een lap stof van 20 meter word gemaakt).
Na nog wat andere gebouwen en straatjes te hebben bekeken zijn we verder gegaan naar de volgende stad.

Bharatpur
Dit is een plaats waar mensen naartoe gaan voor het beroemde nationaal natuurpark (vogelreservaat). We zijn een hele dag in dit natuurpark geweest (gewandeld). Het is er super mooi en een welkome rust na al die drukke steden. We hebben er prachtige vogels gezien zoals ooievaars, uilen, papagaaien, kraanvogels enz. Daarnaast hebben we ook schildpadden, slangen, reeen, antilopen en jakhalzen gezien. En niet te vergeten lopen ook hier veel koeien. Dit is een van de weinige plekken op aarde waar vogels komen overwinteren.
Bepaalde stukken zijn we met de riksja doorgegaan omdat het park 30 km groot is.

Agra:
Jaja, eindelijk in Agra. En natuurlijk eindelijk bij de Taj Mahal. En dan lig ik ZIEK op bed, balen. Maar na 1 dag goed uitzieken kon ik de tweede dag dan toch eindelijk naar dat beroemde monument. Wat een ENORM gebouw, en prachtig gemaakt. Ook de omgeving: de tuinen en de moskeen zijn geweldig om te zien. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de ingangspoort naar de Taj Mahal al een uitzonderlijk bouwwerk vind.

Daarnaast zijn er in deze stad nog een aantal dingen meer die we hebben bekeken die ook zeker de moeite waard waren zoals het rode ford en de baby Taj (de kleine versie).
Verder vind ik Agra niet zo veel aan. De straten zijn er druk en de mensen zijn erg op het verdienen van geld gericht. In mijn beleving meer dan in de andere steden. Gelukkig gaan we snel weer verder.

Varanasi:
Wat is dit een enorm indrukwekkende stad zeg. Ik kan er werkelijk niets mee vergelijken. Door de stad loopt de heilige rivier de Ganges. Als je langs de oever loopt over de enorme trappen (Ghats) neem je een bijzonder schouwspel waar: mensen wassen zichzelf door zich in te zepen, wassen de kleren, zwemmende koeien, spelende kinderen, heilige onderdompelingen, vele bootjes, crematies en biddende mensen. En dit vorige allemaal in dezelfde 30 meter.
Mensen willen graag in nabijheid van de Ganges sterven waardoor je letterlijk stervende mensen ziet op de oever.

Het is erg om te zien dat er naar sommige stervende mensen niet wordt omgekeken. Dit heeft te maken met de klasse indeling van de bevolking. Simpel gezegd wordt de klasse door de afkomst bepaald en hier heb je geen invloed op. Daarnaast blijkt dat als een stervende naar Varanasi komt maar hij blijft te lang in leven, dan wordt hij gedegradeerd naar een lagere klasse!

Op straat zie je dode mensen liggen. Allemaal (gedeeltelijk) afgedekt met verschillende kleuren doeken voor leeftijd en geslacht. Allemaal klaar om gecremeerd te worden aan de oever. De familie moet hout kopen en betalen om de overledenen te mogen verbranden. Na de crematie wordt het as in de ganges gestrooid. Helaas hebben de meeste families niet genoeg geld om genoeg hout voor een volledige verbranding te kopen (350 kg hout om een mens volledig te laten verbranden = voor hen erg veel geld), en dus worden de lijken half verbrand in de Ganges gegooid. Erg naar om over na te denken, laat staan om het te zien!!!

In de avond vind er een ceremonie plaats door priesters welke we ook hebben bezocht met nog enorm veel meer indische mensen.

Dit alles is een indrukwekkende gebeurtenis met de traditionele ceremonies.

Zie ook de foto's op http://www.mijnalbum.nl/Album=7LSAFDHA

Dikke kus Lianne

Correctie op 1 van mijn vorige berichten: natuurlijk is de Bergse Hennie Bloem veel knapper en zit ook zijn snor veel mooier (het spijt me voor de fout)

• 19 Maart 2009 - 09:06

Hennie:

Hoi meiske,
    Leuk om dit weer te lezen wel indrukwekkend al die lijken. Sta er maar niet te veel bij stil. Hoort bij het land.
    Geniet maar van je bekendheid daar in India want kan in Nepal best anders zijn.

Groetjes en KusjesXXXXX
    Pap en mam

• 19 Maart 2009 - 13:14

Samantha:

Hey meid, goed om te horen dat je het naar je zin heb. Zal allemaal heel indrukwekkend zijn, ik denk dat wij hier in Nederland ons daar niks bij voor kunnen stellen. Geniet ervan! Groetjes xxx Samantha

• 19 Maart 2009 - 14:20

Tante Mien :

hoi liefje ,
    dankje wel voor je berichtje .lief dat je tijd hebt voor ons ,want je hebt het stiekem toch druk .geniet er maar van .
    wij houden van jou
    xxxxxx oom rien en tante mien

• 19 Maart 2009 - 14:36

Shandy:

Heeeeeeeey meid,

Wat heb je al weer veel gezien. Leuk om allemaal te lezen en gelukkig was je snel weer beter. Jij ook gefeliciteerd met je verjaardags vader nog. Geniet er daar nog maar lekker van en ben nu alweer benieuwd naar je volgende verhaal.

Liefs van Shandy, Theo en Jessin xxxx.

• 19 Maart 2009 - 19:57

Dave:

Heey lieve schat,
    heb er maar een paar woorden voor. IK BEN TROTS OP JE!!!!!
    Nog 2 weekjes, en dan zijn we weer samen.
    Geniet er weer lekker van en tot snel.
    IK HOU VAN JE !!
    dikke kus en knuffels van je vriendje.

• 19 Maart 2009 - 22:57

Elly Megens:

Hallo Lianne
    Ik volg al je berichten en vindt het erg intresant. Ik ken je nog wel niet zo heel erg goed maar heb wel het idee dat je daar heel erg geniet van die andere wereld.Veel plezier nog en nog gefeliciteerd over 6 dagen met je verjaardag
    Groetjes van Jo en Elly Megens.

• 20 Maart 2009 - 09:21

Jos En Thea:

Ha die Lianne,

Wat een avontuur zeg.
    Leuk om te kunnen lezen hoe het met je gaat en hoe je het maakt.
    Natuurlijk houden wij je ook op de hoogte van de stand van zaken hier, niks te melden dus, hahaha, nu barst je natuurlijk van nieuwgierigheid hahaha.
    We gaan zaterdag met een grote groep naar Nellie zij wordt 50 jaar.
    We wensen jou een hele fijne verjaardag in verwegistan en geniet van je heerlijk tijd daar.
    Pas goed op jezelf en we mailen nog eens samen.

Heel veel liefs van Jos en Thea Gijsbers

• 20 Maart 2009 - 16:32

Nic:

oja bijna vergeten..Ok nog gefeliciteerd met ons pap :-)!
    Vanavond ff een feestje!
    we spreken mekaar wel weer.
    xx Nic en poot van Stitch

• 21 Maart 2009 - 06:22

Angelica:

Heey lianne,
    Thanks voor de tips, maar ik zit ondertussen alweer in Laos. Wat gaat het toch snel. Wat fijn dat jij je zo lekker vermaakt! Ik reis natuurlijk niet echt alleen. Er zijn hier nog zoveel meer reizigers! Echt ontzettend gaaf.
    Jij maakt me helemaal warm om india ook eens een keer te gaan bekijken met je mooie verhalen. Nog veel plezier meid x

• 21 Maart 2009 - 08:31

Mayke V Vlijmen:

Hee Lianne!!

Ik zag je berichtje op Hyves, meteen even bijgelezen...
    JEEJTJE wat een mooie verhalen!!

Kan niet wachten tot je volgende bericht en foto's ;)

Liefs Mayk

• 21 Maart 2009 - 10:08

Kevin & Wendy:

Hoi hoi,

Haha, jij hebt je debuut gemaakt daar in india! Geniet van de aandacht!! Indrukwekkende verhalen, mooie fotos! leuk om te lezen/zien!

Liefs je osse fanclub!...uh trouwens over een aantal maanden bergse (we hebben ws een huis bij jullie in de buurt!)

• 21 Maart 2009 - 16:16

Hent:

Super dat jij je zo vermaakt!

Ik krijg ook al helemaal zin om naar India te gaan, maar die lijken....
    Die extra foto's van Peter geven ook wel een goed beeld van alles wat jullie hebben gezien.

Wanneer zet je voet op Nepalees grondgebied??

Nog veel plezier en blijf genieten!

Gr Hent

• 21 Maart 2009 - 18:47

Piet.v.O:

Hallo Mupke,
    Fijn om te zien en te lezen dat je nog steeds veel plezier aan je reis beleefd.
    Er zijn weer een paar prachtige foto's bij, vooral dieje ene die zich de witte uit India mag noemen.Het is geen wonder dat jij daar zo'n filmster bent, want ze zien daar elke dag niet zo'n knap mokkeltje.Ga maar fijn naar het volgende adres, want ik ben weer hartstikke nieuwsgierig wat ik allemaal nog te zien krijg aan mooie foto's.
    Groetjes en knuffels van Sjannie & Piet

• 22 Maart 2009 - 14:55

Tante Brordien :

hoi lianne.

mogen we je alvast feliciteren met je 25''ste verjaardag.heel veel groetjes van ons allemaal.
    dikke kus en nog een hele fijne vakantie toegewenst.

tante brordien
    ome piet

• 22 Maart 2009 - 20:56

Marietje-harrie:

hoi lianne
    wat fijn dat je het naar je zin hebt.en wat is het daar mooi.geniet er maar van.tot ziens.

• 24 Maart 2009 - 17:35

Tiny:

Hoi Lianne,
    Van Harte Gefeliciteerd, en maak er maar een fijne dag van daar in dat verre Nepal.
    Cadeautip:laat Peter de tijd dat hij nog met je meereist je bagage maar sjouwen.

Groetjes, ouders Peter

• 24 Maart 2009 - 18:26

Pap En Mam:

Nou meid van harte gefeliciteerd met je 25ste verjaardag, vreemd om je nu te feliciteren het is hier nog maar kwart over zeven.
    Maak er samen met Peter een leuke dag van en wij vieren het hier wel een klein beetje

Alvast een dikke knuffel van ons en heeeeel veeeeel kusjesxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

• 24 Maart 2009 - 18:36

Dave:

Heey aller liefste schat, Alvast gefeliciteerd met je 25e verjaardag. idd vreemd ja dat het hier nog maar kwart over 7 is. Veel plezier, en ik vier het samen met jullie pap en mam en Nic en maico en de rest van de fammilie mee morgen. dikke dikke kus van je vriendje, en ik hou super veel van je. tot over 12 daagjes. dan vieren we het samen gewoon nog een keer. lieft mij.

• 24 Maart 2009 - 18:42

Anneke:

Hey meisje,

Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag!!!!!
    Maak er een mooie dag van!!!!
    P.S. Hoe was het paragliden??

Dikke kus

• 24 Maart 2009 - 18:54

Buurvruow:

hey jarig jetje
    van harte gefeliciteerd met je verjaardag.wat een verhalen en prachtige foto`s.wel leuk dat we je zo kunnen volgen. nog een fijne verjaardag.
    groetjes de buuv

• 24 Maart 2009 - 20:36

Patrick En Ilse:

Hee Lianne,

Van harte gefeliciteerd met je 25e verjaardag :-)

We vinden het leuk om je verhalen te lezen en vinden het erg knap dat je zooo van India hebt genoten! De Taj is dan ook wel erg mooi ;-)

Groetjes Finn, Isis, Ilse en Patrick

ps. Finn heeft voor z'n 2e verjaardag een Harley gekregen. Dus na je reis kun je een keer samen met hem gaan toeren...

• 24 Maart 2009 - 21:49

Harrie En Marietje:

hoi lianne
    van harte gefeliciteerd met je verjaardag.
    maak er een leuke dag van.kusjes van harrie en marietje.tot horens

• 24 Maart 2009 - 23:08

Familie Schreijer:

Hoi hoi

Gefeliciteerd met je verjaardag en bedankt dat je ook nog aan Elize dacht ook al ben je zo ver weg.

Geniet nog van je rondreis en we zien elkaar wel weer bij mijn broertje en jou zusje

• 25 Maart 2009 - 07:12

Tante Mieke:

Proficiat met je 25ste verjaardag!!!!

Je hebt nu alle dagen feest, maar maak er toch een bijzondere dag van!!

xxxx
    Hele familie Polak!!

• 25 Maart 2009 - 07:17

Vèrkûh:

Gefeliciteerd hè!¡!

• 25 Maart 2009 - 07:43

De Van Sonnetjes:

Hallo jarige van harte gefeliciteerd met je 25 ste verjaardad. Ik zou zeggen maak er een mooie dag van maar dat doe je alledagen al.we denken aan je van uit het natte winderige holand.Fijne tijd nog.Dikke kus ons.

• 25 Maart 2009 - 08:53

Jos En Gonny:

Hoi Lianne
    van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag,volgens mij ben
    ik al te laat denk dat daar je verjaardag al voorbij is maar toch wel gemeend verder veel plezier en geniet van je reis.
    groetjes Jos Gonny xxx